Koffie in de koelkast of vriezer bewaren: een goed idee?

Koffie in de koelkast of vriezer bewaren: een goed idee?

Foto: Google


Koffie in de koelkast of vriezer bewaren: een goed idee?

Als echte koffieliefhebber wil je natuurlijk dat jouw koffiebonen of gemalen koffie zo vers mogelijk blijft. Maar waar bewaar je je koffie het best? In de koelkast, vriezer, of gewoon in de kast? In deze blog duiken we in de veelgestelde vraag: is het slim om koffie in de koelkast of vriezer te bewaren?


Koffie in de koelkast: slim of niet?

Het idee om koffie in de koelkast te bewaren komt vaak voort uit de gedachte dat lagere temperaturen producten langer vers houden. Dit geldt inderdaad voor veel etenswaren, maar helaas niet voor koffie. Koffiebonen en gemalen koffie zijn namelijk gevoelig voor vocht. De koelkast is een vochtige omgeving, en koffie kan hierdoor sneller zijn smaak verliezen of zelfs muf worden.


Wat dan met de vriezer?

De vriezer lijkt dan misschien een betere optie, maar ook hier schuilt een addertje onder het gras. Het bevriezen van koffie kan wel helpen om de versheid iets langer te bewaren, vooral als je grote hoeveelheden hebt die je niet snel opdrinkt. Echter, elke keer dat je de koffie uit de vriezer haalt, kan condens ontstaan, wat de smaak negatief beïnvloedt. Als je besluit om koffie in te vriezen, zorg dan dat je het in kleine, luchtdichte porties verdeelt.


Wat is de beste manier om koffie te bewaren?

De beste manier om koffie vers te houden is simpel: bewaar het op een koele, donkere plek in een luchtdichte verpakking. Denk aan een keukenkastje ver weg van de warmte van de oven of zonlicht. Zo bescherm je je koffie tegen de vijanden van versheid: lucht, licht, warmte en vocht.


Conclusie

Hoewel het verleidelijk kan zijn om je koffie in de koelkast of vriezer te bewaren, is dit meestal niet de beste optie. Voor optimaal behoud van smaak en aroma, bewaar je koffie gewoon in een luchtdichte verpakking op een koele, donkere plek. Zo kun je elke dag genieten van een heerlijk verse kop Kaan Koffie!