Het is inmiddels in talloze onderzoeken aangetoond: cafeïne verhoogt de concentratie, alertheid en reactiesnelheid. Waar je van veel andere psychoactieve stoffen vrij gaat associëren helpt cafeïne juist om gefocust te denken.
Schakers denken sneller. Vermoeide chauffeurs rijden veiliger. Sporters weten hun prestaties er iets door op te krikken – niet alleen omdat cafeïne spieren sneller energie laat verbranden maar ook omdat je scherper zijn met een shot.
Allereerst zorgt het voor de aanmaak van adrenaline en cortisol, die maken al wakker en alert. Naar cafeïne heeft nog een bijzondere eigenschap: Het lijkt op een ander stofje, terwijl het zich gedraagt als een vijand in vermomming. Dat werkt zo: gedurende de dag verbrandt je energie en daarbij komt adenosine vrij.
Bij mensen die geen koffie drinken, hechten de adenosine moleculen zich in de hersenen aan receptoren die zorgen voor slaapdruk. Steeds meer adenosine, steeds meer zin om te slapen. Cafeïne heeft de sleutel om zich aan dezelfde receptoren te hechten en zo de blokkade op te werpen voor adenosine.
Je lichaam wordt net zo moe maar de signalen komen niet door. Tot dat de cafeïne wordt afgebroken. Bij de één na een uur, bij de ander pas na een half etmaal, dat verschilt per persoon. Maar als de blokkade eenmaal afbrokkelt en het opgebouwde adenosine reservoir de receptoren bereikt, slaat de vermoeidheid in een klap toe.
De Britse neurowetenschapper Matthew Walker omschrijft dit in zijn boek Why we sleep (2017) als de ´Koffiecrash´.
Reageer je heel sterk op cafeïne dan is het goed te weten dat de arabica beduidend minder cafeïne bevat dan de over het algemeen minder smakelijke robusta boon. Gaat je voorkeur uit naar cafeïnevrij dan hebben wij de keus uit koffie bonen uit drie hoog gelegen productie gebieden te weten Guatemala, Colombia en Peru. Alle drie zijn deze voor het branden doormiddel van CO2 of puur op waterbasis cafeïne vrij gemaakt. Proef het verschil!
Opmerkingen